Eğitimi seçme yaklaşımımızın genel olarak hangi adımlardan geçtiği ile ilgili bir yazı yazmıştım.
Varsayalım, hangi konuda eğitim alacağınıza karar verdiniz. Ancak nereden ya da kimden alacağınız konusunda kararsızsınız. Şu anda doğru yerdesiniz. Bu yazı size bu konuda fayda sağlayacak.
Hapçözüm eğitim portföyünü hazırlarken dikkat ettiğim kriterler katılımcıların o eğitim mi bu eğitim mi, acaba hangisini seçsem konusunda yardımcı olacaktır diye değerlendiriyorum.
1. Değer: Eğitim ya da dönem bittiğinde katılımcı cebine ne koyup gidecek? Yanıt açık, belirli ve gerçekçi olmalı.
2. İçerik: Katılımcı profiline göre içerik dinamik olarak şekillenebilen grup oluşturulmalı. Gerekiyorsa birebir çalışmalar da bulunmalı.
3. İlgilik: Eğitimlerde ilgiyi sağlamak için en basit tabirle biraz geyik yapmakta hiç bir sakınca yok. Ancak eğitim bittiğinde Cem Yılmaz’ın gösterisinden çıkmış gibi hissetmemeliyiz. İlgiyi sağlamak için kullanılan yaklaşım, araç ve tekniklerin ne olduğu belli olmalı. ayrıca eğitime uygun yöntem seçilmeli. Örneğin sınav hazırlık eğitimi ise bol bol güncel soru, uygulamalı eğitim ise Lego Serious Play materyal ve yöntemi gibi katılımcı, yaratıcı ve eğlenceli bir yöntemin uygulanması gibi.
4. Eğitmen Yetkinliği: Sertifikaları, iş deneyimi, referansları, internet sayfası, Youtube kanalı, sosyal medya hesapları hatta yorumlara verdiği yanıtlar da kişiliği, uzmanlığı ve konu ile bilgi birikimi hakkında bilgi verici olacaktır.
6. Yöntem: Hangi yöntemleri, araç ve teknikleri kullanılacak? Uygulamalı eğitimleri tercih ediyorsanız mutlaka sormalısınız.
7. Ortam: Eğitimin verileceği mekânın fiziksel özellikleri eğitimi verecek kişi kadar önemli. Eğitimde kullanılacak araç ve gereçlerine uygun bir mekân olmalı. Aydınlık, havadar, kolay ulaşılabilir, Yandex Navigasyonuyla ya da Google Maps ile bulunabilir olması önemli kriterler bence.
8. Eğitim Sonrası: Eğitim bitti haydi herkese güle güle demekten ziyade sonraki adımlar ne olacak sorusuna yanıt verilebilmeli. Bir yol haritasının sağlanması: Okunması gereken kitaplar, takip edilmesi gereken gruplar, pekiştirme egzersizleri…
9. Rakipler: Hayatınızda ilk defa eğitime katılmıyorsunuz. Tabii ki önceki deneyimleriniz var. Başka eğitim kurumlar kötülenmemeli ki aynısı kendi başına gelmesin. Ne ekersek onu biçeriz.
10. Ücret: Ucuz etin yahnisinin yavan olacağı gibi ucuz eğitimler de yavan bir tat bırakır katılımcıda. Ücret önemli, eğitimin kendisi daha da önemli.dd alt text
Son Söz
Sizin başka kriterleriniz var mı? Ne eklemek isterdiniz? Yorumlarınızla başkalarının da fayda sağlayacağı bir liste oluşturabiliriz. Hatta yazıyı paylaşırsanız diğerlerinin fikrini alabiliriz. Böylelikle yapıcı ve faydalı bir tartışmayı birlikte başlatmış oluruz.