Örnek bir vakayla ekip performansını arttırmanın nasıl yapılabileceğine bakalım. Proje Lideri projede birtakım aksiliklerle karşılaşmaktaydı. Projede hedeflenen kalite seviyesi tutturulamıyor, bu sebeple de proje tarihlerinde gecikmeler yaşanıyordu.
Ekipte farklı çalışma tarzına, iletişim biçimine ve uzmanlıklara sahip kişiler vardır. Ekip üyelerinin projeden başka başka beklentilere sahiptir. Ekip çalışmaları esnasında ortam gergindi. Ekip üyeleri arasında da belirgin bir güvensizlik duygusu hakimdi. Tarihler ve kalite konularındaki başarısızlık ekip içinde genel bir memnuniyetsizlik yaratıyordu.
Proje Lideri bu konuda ne yapmalı?
- Faydalı bir ekip kültürü yaratmak işine yarar.
- Her bir ekip üyesinin bilgi birikimini ve becerilerini ortaya çıkararak tüm ekip için bunları görünür kılması iyi bir proje iklimi yaratmak için iyi bir adımdır.
- Proje çalışmalarını ekibin kendi güçlü yanlarına odaklanmaya ve ekip içinde iş birliğinin değerini ve önemini vurgulamaya yönelik biçimde kurgulaması faydalı olabilir.
- Proje Lideri olarak çözüm odaklı düşünme yaklaşımını kendisi uygulayarak ekibe örnek olabilir. Sorunlara ve engellere odaklanmaktan ziyade ekibin sahip olduğu kolektif yetkinlikleri fark etmelerini sağlayacak bir zihniyetle ekibe yaklaşması onların da bu zihniyete evrilmesine ön ayak olabilir.
Örnek Fasilitasyon Çalışması
Adım 1: Hedefi Belirleyin
Adım 2: Güçlü Yönleri ve Kaynakları Belirleyin
Adım 3: Çözüm Üretin
Adım 4: Eylem Planı Oluşturun
Adım 5: İlerlemeyi İzleyin ve Değerlendirin
Adım 1: Hedefi Belirleyin
Ekip projeden arzu ettikleri sonuçları ve hedefleri belirler.
Ekip; iletişimi geliştirmek, daha verimli çalışmak ve müşteri beklentilerini karşılayan kalitede işler üretmek konusunda hemfikirdir.
Adım 2: Güçlü Yönleri ve Kaynakları Belirleyin
Ekip güçlü yanlarını belirler
Ekip şunları belirler: Yaratıcılık, teknik uzmanlık ve detaylara dikkat etmek.
Adım 3: Çözüm Üretin
Ekip Adım 1’de belirlediği hedefleri elde etmek için ne yapacakları hakkında beyin fırtınası yapar.
Ekip iletişim, verimli çalışma ve kalite konularında çözüm bulmak için beyin fırtınası yapar.
Verimli çalışma için şu hususta ortak karar verirler: Görev dağılımının ekibin güçlü yönlerine ve gelişmek istedikleri alanlar da gözetilerek yapılması.
Adım 4: Eylem Planı Oluşturun
Ekip Adım 3’te ortaya çıkan çözümleri hayata geçirmek için eylem planları yapar.
Adım 5: İlerlemeyi İzleyin ve Değerlendirin
Proje Lideri ekibin eylem planlarını izlemesini ve değerlendirmesini teşvik eder.
Ezcümle:
Ekip Lideri, ekibe örnek olmalı. Ekip, çözüm odaklı düşünceyi kullanarak güçlü yanlarını ve kaynaklarını belirleyip üzerine bir kültür inşa edebilir. Proje aksaklıklarına ve sorunlarına işe yarayan çözümler üretebilir. Ekip verimliliği, iş birliği, ekip içi güven gibi konularda pozitif bir gelişim ortaya çıkabilir. Böylelikle ekip üretkenlik ve müşteri memnuniyetini yükseltirken ekip üyeleri kendi hedeflerine uygun bir projede yer almaktan memnuniyet duyabilir.
Ekip lideri her gün ve her an ekibe örnek olmalıdır. Bu bir kerelik bir iş değildir.